הקמת אתר מכירות באינטרנט או אפליקציה חדשה לחנות?
רוצה לדעת –
- מה זה תקנון או תנאי שימוש?
- מה משמעות "מדיניות פרטיות"?
- איך להגן משפטית על האפליקציה או האתר שלך אל מול המשתמשים?
- איך אפשר להבהיר למשתמשים מה היקף האחריות שלך?
- ובכלל, איך מכינים את המסמכים המשפטיים שצריכים ללוות את העסק שלך ברשת?
אם ענית "כן" לאחת או יותר מהשאלות הגעת למקום הנכון
משרדנו מתמחה בנושא הגנה וליווי לאתרים, אפליקציות ושירותים מסחריים שונים בדיגיטל ואנו נשמח לעזור לך.
אני יורם ליכטנשטיין ואני עורך דין המתמחה בקניין רוחני ודיני אינטרנט בעל נסיון של כמעט 30 שנה בליווי אתרים ומיזמים אחרים בדיגיטל.
כיהנתי ועודני מכהן כיושב-ראש בועדות הקניין הרוחני הארצית, דיני האינטרנט הארצית, הפורום למשפט וטכנולוגיה וועדת הבינה המלאכותית, כולן בלשכת עורכי הדין. אני מרצה בנושאים אלו באוניברסיטאות, מכללות והשתלמויות שונות וגם בלשכה עצמה. אני מייצג ומייעץ במסגרתם שנים ארוכות וזכיתי בהצלחות רבות עבור לקוחותיי. אשמח לסייע גם לך.
ניתן ליצור איתי קשר בטלפון 03-613333 בדוא"ל או באמצעות עמוד ה"צור קשר" ואשמח לענות לכל שאלה.
אתם מוזמנים לקרוא על השירותים שאנו מציעים ללקוחותינו וגם ללמוד על מסחר אלקטרוני, תקנון, תנאי שימוש ומדיניות פרטיות וגם על הפן המשפטי הכרוך בהקמת וניהול אתרים ואפליקציות. על כך במאמרים שכתבנו (ראו הפניה למאמרים בתחתית העמוד).
כתיבת תקנון אתר ומסמכים מקצועיים תחסוך לכם כסף והפסדים
נכון. בתחילת פעילותו של אתר אינטרנט או אפליקציה דיגיטלית, התקציב לוחץ ואין כסף מיותר. הכי פשוט להעתיק תנאי שימוש לאתר אחר. הרי אתר המכירות שלכם עוד לא התחיל להניב הכנסות, אז אין תקציב.
הכי פשוט – אבל מסוכן.
פעמים רבות במהלך פעילות האתר מעלים הגולשים והמשתמשים טענות כנגד האתר. כתיבת תקנון אתר לדוגמא תאפשר לכם להתמודד עם טענות כאלו אם דאגתם לכך מראש. אחרת, תמצאו את עצמכם מוציאים כסף רב ומבזבזים זמן רב על ייצוג משפטי ותשלום לתובעים פוטנציאליים.
משרדנו מתמחה בכתיבת תקנון אתר ותנאי שימוש לאתר ולאפליקציות מסוגים שונים: בין אם מדובר באתר מכירות, אתר מידע, אפליקציה חברתית או בכל נושא אחר. צרו עמנו קשר 03-6133333 ונסייע לכם בכתיבתם כשהם מותאמים לאתר שלכם.
האם אתם באמת חייבים כתיבת תנאי שימוש לאתר שלכם?
התשובה ברוב המקרים תהיה: "כן, אבל רק אם תבעו אתכם". אלא שלא תדעו מראש אם הסיכון יתגשם ואכן יתבעו אתכם… על התביעה תדעו רק לאחר הגשתה ואז כתיבת ותיקון תנאי השימוש ביחס לאותו תובע יהיה בלתי אפשרי.
לכן (ובמיוחד אם אתם מפעילים אתר מכירות או אפליקציה חברתית פעילה), אנחנו ממליצים בחום על כתיבת תקנון משפטי מסודר ומקצועי יחד עם מדיניות פרטיות שתנוסח על פי הדין.
על קצה המזלג, אם האתר או האפליקציה שלכם דומה לאחד או יותר מהמקרים הבאים, מומלץ שתשקלו ברצינות, ומראש, כתיבת תנאי שימוש והכנת מסמכים משפטיים מתאימים:
- האתר כולל מאמרים, ביקורות, הסברים, מדריכים או נתונים אחרים.
- האתר שלכם הוא אתר מסחרי (למשל מסחר או שיווק ומכירה מקוונים).
- האתר שלכם מכיל "תוכן גולשים".
- האתר שלכם בנוי כך שהוא מספק מידע לציבור.
- האתר שלכם מספק שירות כזה או אחר.
- באפליקציה שלכם יש המלצות (ודיס-המלצות).
- האפליקציה שלכם מסייעת למשתמשים בפתרון בעיה מסויימת.
תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות הם פשוט הסכמים ביניכם (מפעילי האתר והאפליקציה) לגולשים.
אתם צריכים לדאוג שהסכמים אלו יכללו בתוכם את התנאים שחשובים לכם וישמרו עליכם מפני תביעות ונזקים כאשר התביעות העתידיות יגיעו בפני בתי המשפט.
יותר קל להעתיק מאתרים דומים, לא?
התשובה היא כן. יותר קל.
אלא שכאשר תיווצר בעיה, והיא תיווצר (תשאלו את מרפי), סביר להניח שהמסמכים המשפטיים שלכם פשוט לא יגנו עליכם.
תנאי שימוש, תקנון ומדיניות פרטיות אינם קישוט לאתר. המדובר במכשיר משפטי שנועד להציל אתכם מצרות ומהוצאות.
איך נדאג שמסמכי האתר יחייבו את המשתמשים?
נחסוך מכם הרצאה משפטית על "גמירות דעת" ו"מסויימות" בדיני החוזים.
השורה התחתונה היא שמסמכי האתר צריכים להיות מוצגים בצורה משפטית נכונה ומחייבת, עם טקסט אישור מתאים. עליכם גם לחייב את המשתמשים לבצע פעולה אקטיבית לאישורם, שכן אחרת – לא תוכלו להוכיח הסכמה.
כתיבת תקנון ותנאי שימוש בצורה מקצועית
אנחנו מתמחים בליווי מקצועי בעת כתיבת תקנון האתר של לקוחותינו. במהלך תפקידנו זה לנושאים חשובים רבים ורלוונטיים שצריך שיכללו בתקנון לדוגמא של אתר האינטרנט שלכם. ביניהם:
– ללא מצגים והתחייבויות
דאגו להזכיר ולהדגיש שהאתר שלכם ניתן לשימוש "כמות שהוא" (As-Is); תדאגו שיהיה ברור שאתם אינכם יכולים להיות אחראים לתקלות שעלולות להגרם מסיבות שונות ומשונות ובמיוחד אם אינם תלויות בכם; למשל – מטעויות בנתונים שיש באתר, מבעיות באספקת האינטרנט למשתמש וכדומה.
סעיף פטור שכזה הוא אחד מהסעיפים החשובים ביותר וחשוב להקפיד עליו ועל כל סעיפיו הקטנים. כמו כן אני ממליץ מאוד להגביל את אחריותכם לנזק שנגרם כתוצאה מכל שימוש באתר, הכל בכפוף לחוק ולאפשרות לעשות זאת. ישנן כמה סוגי הגבלות וחשוב שתוודאו מול עורך דינכם מה ההגבלה המתאימה ביותר לכם.
כמו כן כדאי להדגיש מצגים רלוונטיים לסוג האתר שלכם. באתרי מכירות חשוב למשל להדגיש את כל נושא ההזמנות, מתי הן הופכות למחייבות או עד מתי ניתן לבטלן, מה השפעתן של טעויות בטקסט הנלווה למוצרים הנמכרים וכדומה.
– הגבלות על המשתמשים
בין השאר חשוב שתדגישו מה היקף ואופי ההגבלות שאתם מטילים על משתמשי אתר האינטרנט שלכם. למשל: איסור שימוש לקטינים, איסור שימוש מסחרי, איסור כריית מידע, איסור פעילות לא חוקית או פעילות שפוגעת באתר, וכיוצא באלו.
– קניין רוחני באתר שלכם
התקנון שלכם צריך להתייחס לאספקטים השונים של זכויות הקניין רוחני באתר שלכם. מאמר זה יהפוך להיות ארוך מדי אם נפרט כאן את כל הנושאים, אבל חשוב שלא תשכחו לטפל בנושא זה של קניין רוחני על כל נגזרותיו (כמו זכויות יוצרים, סימני מסחר וכדומה).
– סעיפים משפטיים משעממים אחרים
למרות השעמום שתופס אותנו כשאנו קוראים הסכמים וסעיפים משפטיים, עדיין יש לסעיפים המשעממים האלו חשיבות רבה וקריטית.
למשל, לקיצור תקופת ההתיישנות של תביעות פוטנציאליות יכולה להיות השפעה דרמטית וחשובה למרות השעמום שאחז בכם כשקראתם את הדברים.
כך גם קביעת הדין החל במקרים של סכסוכים, שאלת הסמכות המדינתית הרלוונטית, מיקום השיפוט, הקביעה אם הפתרון יהיה בבתי המשפט או בבוררות וכדומה.
לסעיפים אלו השפעה חשובה מאוד (ומשמעות כלכלית כבדה) במקרים של סכסוכים ותביעות מול משתמשים ואחרים וחשוב שלא לוותר עליהם.
כתיבת תנאי שימוש לאתר ספציפי
ראיתם תקנון לדוגמא ומה הסעיפים העיקריים שעליו להכיל. אבל שימו לב. לכל אתר ספציפי (למשל אתר מכירות או שירותים או ביקורות) יש ניואנסים שחשוב שתתייחסו אליהם בתנאי השימוש הרלוונטיים ותגנו עליהם.
למשל ביחס לאתר מסחר אלקטרוני (מכירות), חשוב שתתייחסו לשאלה האם באתר אתם מוכרים מוצרים שלכם או שאתם רק מספקים פלטפורמות לסוחרים אחרים והקשר נקשר מולם, דרופ-שיפינג. יש להתאים את ניסוח התקנון לאופן פעילות האתר בפועל.
חשוב שמסמכי האתר שלכם לא יהיו לדוגמא בלבד, אלא יתייחסו לסוגיות הספציפיות במפורש, בצורה מתאימה.
נשמח לעמוד לשירותכם
למשרדנו ניסיון רב בהכנת ובכתיבת תקנון אתרים, תנאי שימוש, מדיניות פרטיות ויתר המסמכים המשפטיים הרלוונטיים באופן שמתאים להתפתחות דיני האינטרנט במשפט ולסיכונים הצפויים במסגרת פעילות האתר.
מסמכים אלו מספקים ללקוחותינו את ההגנה המקיפה הנדרשת בתחום כה לא ברור ומוגדר, ואנו מתאימים אותם לאתר או לאפליקציה שלכם, ממש בדומה לפוליסת ביטוח.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.