
זכויות יוצרים ברשתות חברתיות: מדריך לתובעים (ולנתבעים)
הרשתות החברתיות, כגון טיקטוק, אינסטגרם ואפילו וואטסאפ, הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו. בעבר הן שימשו לשיתוף תמונות חתולים או מריבות פוליטיות. כיום הן הן מהוות זירה משפטית פוטנציאלית. זכויות יוצרים ברשתות החברתיות הן נושא חם ומורכב, המשלב הפרות ותביעות רבות בהן אני נתקל מדי יום. אם אתם יוצרים או משתמשים ביצירות, חשוב שתבינו את כללי המשחק.
מהן זכויות יוצרים ולמה הן חשובות?
זכות היוצרים מעניקה ליוצר את הזכות הבלעדית להשתמש ביצירותיו, אלא אם כן העניק רשות לאחרים. יצירות יכולות להיות טקסט, פוסט, מאמר, תמונה או סרטון. הזכות מגינה על היצירתיות שלכם ומאפשרת לכם ליהנות מהפירות הכלכליים של עבודתכם (צלמות, משפיעניות וסלבריטאיות שונות).
לדוגמה, צלם מקצועי שפרסם תמונה שלו באינסטגרם מחזיק בזכויות היוצרים על התמונה אפילו אם העלה אותה לרשתות חברתיות. אם מישהו אחר ישתמש בה ללא רשות, הוא עלול להיתבע על הפרת זכויות יוצרים, גם אם עשה זאת בתום לב, לא התכוון לפגוע ולא ידע בכלל שלצלם יש זכויות.
השפעת תנאי השימוש ברשתות החברתיות על זכויות היוצרים
כשאנחנו מעלים תוכן לרשתות החברתיות, חשוב להבין את ההשלכות המשפטיות הנובעות מתנאי השימוש של הפלטפורמות הללו. מרגע שפתחנו חשבון ואישרנו את תנאי השימוש, אנחנו נותנים לרשת החברתית רישיון שימוש נרחב בתוכן שהעלינו. לדוגמה, תנאי השימוש של אינסטגרם קובעים כי המשתמש מעניק לפלטפורמה רישיון להשתמש, להפיץ, לשנות, להעתיק, לבצע או להציג את התוכן באופן גלוי, לתרגם וליצור ממנו עבודות נגזרות. בתמונות שלנו!
ועדיין חשוב להדגיש שהענקת הרישיון הזה אינה מעבירה את זכויות היוצרים לפלטפורמה; הזכויות נותרות בבעלות היוצר. המשמעות היא שהפלטפורמה רשאית להשתמש בתוכן בהתאם לתנאי הרישיון למשל לשיווק שלה מבלי לשלם לכם תמלוגים, אך אינה הופכת להיות הבעלים של היצירה. בנוסף, תנאי השימוש אינם מעניקים למשתמשים אחרים את הזכות להשתמש בתוכן ללא רשות היוצר, אלא אם עשו זאת בהתאם למה שקבוע בתנאי השימוש ובמנגנונים הטכנולוגיים שמשולבים בפלטפורמה (שיתוף, למשל). לכן, אם משתמש אחר מעתיק או עושה שימוש אחר בתוכן שהעליתם ללא אישור, הוא עשוי להפר את זכויות היוצרים שלכם, ואתם זכאים לפעול נגדו בהתאם לחוק.
מישהו העתיק תמונה או מאמר שלי. מה עושים?
דמיינו צלם שפרסם תמונה יפהפייה של שקיעה בים, אולי אפילו מרחפן. יום אחד, הוא מגלה שהתמונה שלו משמשת בפרסומת של חברה מסחרית ללא אישורו, או שהיא מופצת ברחבי הרשת והופכת ל"מים". במקרה כזה, הצלם יכול להגן על זכויותיו, לדרוש הסרה, לדרוש קרדיט, וכמובן גם פיצויים ללא הוכחת נזק. חוק זכות יוצרים מאפשר תביעה לפיצויים של עד 100,000 ש"ח ללא הוכחת נזק לכל הפרה (בפועל, הפיצויים עשויים להיות נמוכים יותר, אך עדיין משמעותיים).
אז מה עושים?
ראשית, קבלו החלטה כיצד ברצונכם לפעול ועד כמה אתם נחושים להגן על זכויותיכם. תוכלו לפנות אל המפר ולדרוש הסרה. פיצויים לא תקבלו אבל לפחות ההפרה נגמרה. אם די לכם בכך, מצויין. אלא שאם ברצונכם להגן על עצמכם בתוקף, לדרוש פיצויים ולמנוע הפרות עתידיות של אותו משתמש, תתכוננו בהתאם:
- קודם כל, איספו ראיות: שמרו צילומי מסך ותיעודים של ההפרות, בצורה ברורה, קלה להבנה ומקיפה.
- תתעדו ותשמרו על עותק מקורי של היצירה: בהמשך תצטרכו להוכיח שאתם היוצרים, ולכן ודאו שיש לכם עותק מקורי של היצירה.
- פנו לעורך דין ותתיעצו לפני נקיטת כל פעולה: התייעצו עם עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים. הבינו את חוזק תביעתכם וקבלו החלטה כיצד להתקדם. אם למשל תפנו קודם למפר, אתם עלולים לומר דבר מה שלא יחזק את תביעתכם בהמשך, או לגרום לו להסיר את ההפרות לפני שבדקתם שהתיעוד שבידיכם מספיק.
ואם תובעים אותי? מה לעשות?
לא כל מכתב התראה הוא סוף העולם. ייתכן שאם תבדקו את טענות התובע, או תתייעצו עם עורך דין מומחה, תגלו שהטענות אינן מוצדקות, או שאולי עומדת לזכותכם הגנה. לדוגמה, ייתכן שעשיתם שימוש המותר לפי תנאי השימוש של הפלטפורמה, או שתצליחו להוכיח שהשימוש שעשיתם היה "שימוש הוגן" כהגדרתו בחוק.
כך או אחרת, אל תזלזלו. אם הנושא יגיע לתביעה, הנזק והפגיעה עלולים כואבים. תביעות זכויות יוצרים עדיף, כמאמר הבדיחה, לחסל אותן כשהן קטנות…
סוף דבר:
ראיתם תמונה שצילמתם שמישהו אחר משתמש בה? קיבלת מכתב התראה טרם תביעה על פרת זכות יוצרים – תתקשרו, ונעזור.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.